28. joulukuuta 2012

Joulu kuvina








Joulu on...ilo...kirkkaus...läheiset...koriste...joutoaika...herkku...punanuttu...riemu...jne...

20. joulukuuta 2012

Joulutohinat








Päivät kuluvat erilaisissa jouluisissa touhuissa. Aiotut jouluherkut ja lootat on paistettu jo viime viikolla ja uskoisin, että pukin säkkikin alkaa olla jo aika pullollaan. Toki jotain tekemistä on odotettavissa vielä joulunviettopaikassamme, mutta ne hommathan kuuluvat jouluun. Ukkokulta se tosin on raksalla keskittynyt kaikkeen muuhun kuin jouluun, mutta sielläkin taitaa hommat hoitua sopivasti ilman viimetipan ressiä.

Joulukuusta emme tänä vuonna hanki ollenkaan, koska vietämme joulunpyhät muualla. Hiukan kyllä harmittaa, ettei tullut haettua kuusta vaikka jo viikko sitten, sillä jotenkin se kuusi tuo sen lopullisen joulutunnelman kotiin. Sitä tunnelmaa saimme tänään aavistuksen koristelemalla ulkona olevan pikkuisen somistuksen.

Tällä viikolla on siis saanut keskittyä ihan muihin joulujuttuihin ilman sen kummempaa kiirettä. Vielä täyttyvät ainakin illan hiljaiset hetket joululaulujen lisäksi vaimeasta rapistelusta (ja kyllä...myös pikkuisen suklaapapereiden rapinasta). Toivottavasti myös ehtisi vielä nähdä muutamaa ystävää ennen joulua. Itselleni jouluun rauhoittumisen lisäksi on mieltä lämmittävää erityisesti näin epäsosiaalisena rakennusaikana tavata ja turinoida tärkeiden ihmisten kanssa. Ja kylläpä ne joulun vapaat muutenkin ovat tähän väliin oikein tervetulleita. Niitä odotellessa...








14. joulukuuta 2012

Lattiasta piippuun




Vihdoinkin kerkesin kameran kera pyörähtää raksalla napsimassa päivityksiä. Talomme on tällä hetkellä kuin mikäkin pujottelurata. Keppiä ja putkea sojottaa sieltä täältä ja onpa sinne kasvanut yksi tolppakin. Lattia on kertaalleen hiottu, mutta kunnon imurointi paljasti pettymyksen. Hionta ei ollutkaan riittävä. Se on haettava paremmat välineet lainaan ja tehtävä homma toisen kerran. Kyllä siitä sitten hyvä tuleekin, kun ihan kahteen kertaan tehdään.

Keskimmäinen kuva on teknisestä tilasta/varasto(i)sta. Siinä olisikin seuraava urakka edessä: saada tekninen tila siihen pisteeseen, että heti joulun pyhien jälkeen pystyy maalämpöpumpun sinne asentamaan. Käy nimittäin kohtuullisen kalliiksi sähkölämmittimillä mökin lämmittäminen. Tila jaetaan puoliksi väliseinällä, katko näkyykin jo lattiassa. Myöskin paraatipuolen ja teknisen tilan välinen seinä laitetaan tässä vaiheessa umpeen.

Piippu asennettiin maanantaina. Asennus onnistui ilmeisesti hyvin, sillä piippu pojottaa juuri siinä, mihin sen pitikin asettua. Fiksu rakentaja teki myös samantien piipun pellitykset katolle, ettei tarvitse syräntalvella siellä enää sitten lumen keskellä täristä. Tytöt tarkistivat, että mahtuisiko se julgubbe tulemaan piipusta tupaan. Ei kyllä mahdu, mutta tontut kuulemma mahtuvat, kun nehän on niin pieniä, ettei niitä edes koskaan nää.

7. joulukuuta 2012

Höyrysaunako?




Tämän lähempää ei keskiviikkona tehtyä lattiavalua päässyt kuvaamaan, sillä niinkuin kuvista näkyy, on olosuhteet sisätiloissa aikalailla trooppiset tällä hetkellä. Moneen kertaan on saanut käydä avaamassa luukut selälleen, että lämpö ja kosteus vähän haihtuisivat. Äkkinäinen jo luulisi, että talossa palaa. Parhaillaan siellä nakerretaan kattoon reikää, että joskus vielä tarkoituksella aiheutetut savut nousisivat oikeasta paikasta pihalle. Maanantaina tulevat nostamaan piipun paikoilleen. Piipuksi valitsimme erittäin kätevän valmispiipun;  onpiipun, joka nostaa pämäytetään katon kautta paikoilleen. Jossain asiassa pääsemme mekin suht helpolla.

Mitäs muuten sanotte noista punavalkoisista villapaketeista...eikös olekin jouluiset? Hyvä, että on joulurekvisiittaa raksallakin. Tämä rakentajapari aikoo viettää viikonlopun poikkeuksellisesti poissa raksalta ja aivan kaksistaan. Jospa viikonloppumme olisi täynnä joulutunnelmaa ja pukkikin saisi samalla säkkiinsä salaisuutta monta.

5. joulukuuta 2012

Joulukuun viides



 


Tänään oli se päivä, kun joulukalenterin sukasta ponnahti esiin pipari, jossa luki näin: " Joulu tuoksuu pipareilta...tänään saat paistaa ja maistaa!" Mukavasti siinä touhussa useampi tunti vierähtikin.

Joulukalenterin tossut olen tehnyt pari vuotta sitten vanhasta lakanasta. Tänä vuonna sukat roikkuvat narussa villakankaalla päällystetyn, raksalta pöllityn styroksipohjan päällä. Jännää, kun ei itsekään vielä tiedä, mitä kaikkea sitä keksii yllätyksiksi tytöille tuohon kalenteriin. Aivottomina päivinä sieltä toki tulee niitä perinteisiä suklaita, mutta joskus siis jotain tällaista tekemistäkin. Hampaat tosin kiittävät tästäkin päivästä.

Tänään oli myös se päivä, kun rakenteilla oleva kotimme sai tukevamman lattian. Jospa huomenna pääsisi jo kurkkaamaan ja tallustelemaankin jättämättä kovin syviä kengänjälkiä betoniin.

4. joulukuuta 2012

Rieskaset



Jäikö muussia ruualta tähteeksi? Nämä rieskaset syntyvät käden käänteessä jämämuussista ja ovat taatusti lastenkin herkkua. Meillä nämä ovat melkeinpä jo vakioleipäset iltapalalla, jos ruualla on ollut muussia. Sitä jää nimittäin lähes aina se muutama desi ylimääräistä.

Ohje on siitä kiva, että aineet vain sotketaan keskenään, eikä siihen siis mene aikaa kuin parin lusikan pyöräytyksen verran. Itse sovellan aika vapaasti alla olevaa ohjetta. Käytän yleensä maitoa ja lorautan sitä sopivasti muussin sekaan niin, että siitä tulee notkeaa, muttei kuitenkaan velliä. Kaurahiutaleet voi halutessaan jättää pois ja korvata vehnä-, ohra- tai gluteenittomilla jauhoilla. Jauhoja laitetaan tällöin yhteensä n. 2,5 dl. Tilalle sopivat varmasti myös muutkin hiutaleet. Ohje on aika pieni, sillä idea on, että rieskat syödään samantien eli heti, kun kitusiin kärsii laittaa. Silloin ne ovat parhaita!


3. joulukuuta 2012

Putkien värikirjo

Takan paikka löydetty! Kuvassa punaisella styroksiin maalattu olohuoneen ja makuuhuoneen erottava seinä.
Kodinhoitohuoneen ikkuna ja ovi sekä kylpyhuone ja sauna. Kuva otettu keittiöstä.



Viimeisen reilun viikon aikana tapahtunutta:

Saimme yhden illan kahdenkeskistä aikaa armaani kanssa ja missäs muualla sitä vietimme kuin raksalla. Samalla sitä voi parisuhdettakin rakentaa siellä muiden rakennustöiden ohessa. En siis lainkaan väheksy tuota aikaa. Saimme silloin laitettua lähes kokonaan toisen kerroksen styroksia lattioihin.

Lämminvesiputket ovat päässeet omiin uomiinsa ja sähäkät sähkäritkin kävivät toissa lauantaina noin tunnissa vetäisemässä hirmumäärän johtoa sisätiloihin. Kuvissa nämä johdot ovat valkoisten suojaputkien sisällä.

Seuraavaksi asennettiin lattiaverkot ja sitten alkoikin riemukkaan värisen lattialämmitysputken kieputtelu. Varsin värikästä on siis tällä hetkellä tämä rakentaminen ollut. Lattialämmityksen koeponnistus onkin jo tänään. Toivoa sopii, että kaikki liitokset pitävät, sillä keskiviikkona on lattian valu. Jes! Aikamoisen ponnistuksen ovat nämä kaikki vaiheet vaatineet, mutta onneksemme on meillä ollut jälleen muutama reipas käsipari apunamme.

Kävin itse lauantaina kolmisen tuntia syytämässä rakennusjätettä  lavalle. Ja sitä muuten oli ja on, sillä koko menneen rakennusajan jätteet odottavat siirtoa kaatopaikalle. Pienen kivan lisän työhön toi napakka pakkastuuli ja vienoinen lumisade. Pakko tässä on itseäki välillä kehua, vaikkakin suurimman kehun aina ansaitsee oma päärakentajamme. Mutta arvatkaapa, että söinkö kaiken bodauksen jälkeen illalla joulutortun ja ison kakkupalasen...eikä yhtään tullut herkkumorkkista! :)